Nu är det återigen begränsningar i testkapacitet för pågående Covid-19 infektion.
 
Hur kommer sig detta och tar vi inte tillräckligt seriöst på möjligheten att bryta en smittkedja? Läs på 1177 och där kan man se att man enbart får testa sig två gånger. Vad händer om man har återkommande infektioner och vill veta om man bär på Covid-19?
 
Man får känslan av ett ganska typiskt Svenskt agerande. Dvs instruktioner till allmänheten och en attityd som indikerar att det är folket som skall följa instruktioner. I det fall det inte fungerar så är det folket som inte följt instruktionerna eller inte förstått.
 
Vidare ser man också att genomförandet av strategin inte verkar följa det tänkta strategin. Dvs att man lät turister återvända och själva hantera huruvida de var smittbärare eller inte.
 
Nu till mitt ärende som jag påstår är ett nytt kritiskt fallerande av hanteringen framåt. Vi lärde oss inte på riktigt första gången att testa och bryta smittkedjan utan tog det med ro. Nästan som att man väntade på att det skulle bli immunitet i samhället. Lite väl cyniskt men ändå svårt att dra någon annan slutsats.
 
Det som nu förvånar mig är att nu när testningen kommit upp i högre kapacitet så är det ändå så att man kan testa sig max två gånger för pågående infektion. Jag var sjuk för en tid sedan och gjorde ett drive-in PCR test som inte påvisade Covid så det var förmodligen en vanlig förkylning. Det var ju skönt att få veta och jag kunde fortsätta att vara normalt försiktig men behövde ju inte dra igång någon smittspårning.
 
Nu har jag återigen blivit sjuk med förkylningssymptom. Lite feber, nästäppa och lite ont i bröstet. Ingen hosta. Jag tänkte testa mig igen för att säkerställa att det inte är någon fara och att jag inte riskerar att smitta andra.
 
Nu till min förvåning läser jag på 1177 att man enbart kan testa sig två ggr, 1 drive-in och ett hemtest. Nu är dessutom hemtesten överbokade och pausade i Stockholm så det går inte heller.
 
 
Man undrar ju hur detta är möjligt, att vi inte får fart på detta och inser värdet av att testa och bryta smittkedjan ännu en gång?
 
Det vore intressant att belysa samhällsekonomin i det hela. Vi verkar ju ha en slags personlig agenda bakom att inte testa, dvs vår FHM tror inte riktigt på metoden och nedtonar dess effekt.
 
Borde vi inte bättre modellera vad det kostar att testa och tidigt förhindra nya fall mot den kostnaden som vi för i vården. Det måste vara en dålig kalkyl vi gör, förutom det mänskliga lidandet.
 
Vad kan det kosta att ligga 14 dagar i respirator och intensivvård samt återhämtningen efteråt och den eftervård som krävs? Samt lidande och död.